Fayans, düşey yüzeylerde estetik bir görünüm elde edilmesini sağlayan, kolay temizlenebilme özelliği nedeniyle ıslak ve nemli mekanlarda kullanılan özel üretim bir duvar kaplama malzemesidir.
FAYANS MODELLERİ
Fayans çeşitleri arasında yapılan sınıflandırmada imalatında kullanılan hamurların yapısı ve bu yapının gösterdiği farklı özelliklerden kaynaklanmaktadır.
Silisli Fayanslar : Bu gruba giren fayans hamurlarında hemen hemen killi madde izi görülmez. Hamur yapısını oluşturan silis danecikleri bir arada toplu halde bulunurlar. Hamura katılan silis-kalker ya da silis-alkali-kalker bileşimindeki camsı bağlayıcılar da, pişme ısısında, silis tanecikleri arasında tutucu ve yapıştırıcı rolü oynarlar.
Killi Fayanslar : Killi fayans hamurlarındaki temel madde olan kil oranı, silis oranına göre kesin olarak daha yüksektir, öyle ki, bazen kil, hamurdaki tek kurucu eleman olarak görülür. Ancak, kil içinde, yapı bakımından doğal halde, ya da genleşmeyi düzenleme ile özsüzleştirme sağlanması amacıyla sonradan yapılmış katkılarla bir miktar silis bulunması normaldir. Ne var ki, bu durumda hamurda görülen silisin varlığı, hamurun yapısı üzerinde etkin bir rol oynamaz. Çiğ bağlayıcı yine kilin kendisi olmakla birlikte, pişme sırasındaki bağlayıcı feldspat, pegmatit, kalker, hatta, yine kil olabilir. Bu durumda molekül bağlantısı, bu maddelerin tıpkı bir ergitici gibi etki göstermesiyle sağlanır.
Renkli Fayanslar : Demirli renkli fayans hamurlarının özelliği, hamurun bütünüyle örtücü olmasıyla belirlenir. Bu gibi hamurlar sarıdan toprak kırmızısına kadar değişen çeşitli renklerdedir. Oldukça, hatta, açıkça kaba bir hamur dokuları vardır. Kırıldıklarında donuk ve toprağımsı görünümleriyle gözenekli bir yapı özelliği gösterirler.